Čhi kung smíchu

25.09.2011 17:10

Odkaz na Scribd

A přeložená ukázka z knížky

Mantak Chia: Laughing Chi Kung:

 

Shromažďování, sbírání a ukládání energie

Sbírání a ukládání nově vytvořené energie je důležitou součástí praxe čchi-kungu smíchu. Po každém sezení se smíchem sbíráme a ukládáme přebytečnou energii ve spodním tan tchien. S postupem praxe se spodní tan tchien stává velmi živým, a pociťujeme větší soustředění do sebe. Spodní tan tchien uchovává a ukládá naše energie, a když v jiné části těla potřebuje energetickou podporu, lze čerpat z této zásobárny energie. Vědci zjistili, že klky v tlustém a tenkém střevě mají vlastnosti podobné akumulátoru. Za stovky let praxe taoisté zjistili, že kosti a buňky mohou také ukládat energii.

Elektrická polarita je v našich střevech. Klky slouží jako ukládací baterie naší energie ve spodním tan tchien.

Tělo může uložit instantní formu energie, jako je "čchi"nebo "ki" ve spodním tan tchien. Je to pouze jiný způsob, jak můžeme ukládat energii ve formě tuku. Můžeme aktivovat energii v tuku půstem. Nicméně často pak tělo zpanikaří, a jakmile začneme opět jíst, snaží se ukládat ještě více energie ve formě tuku. Existují i jiné způsoby, jak uložit energii čchi, například v kostech. Ale vždy musíme začít s ukládáním energie v tan tchien.

 

...

 

Na konci meditace nebo praxe smíchu, chceme sesbírat energii ve spodním tan tchien, takže budeme sledovat specifický postup. Muži řídí energii směrem ven, otáčením spirály ve směru hodinových ručiček 36 krát, a pokračují přivedením energie otáčením proti směru hodinových ručiček 24 krát. Ženy nejprve otáčejí spirálou ven proti směru hodinových ručiček 36 krát, a pak shromažďují energii otáčením ve směru hodinových ručiček 24 krát. V praxi Tao je shromažďování a uchovávání energie velmi důležité. Energii lze skladovat pro každodenní použití, pro případ nouze, nebo slouží k ochraně těla před nemocemi. 

 

Obr. 2 a. Muži shromažďují energii otáčením ven z pupku 36 krát ve směru hodinových ručiček.
b. Pak otáčí dovnitř 24 krát proti směru hodinových ručiček, konec v pupíku.
c. Ženy shromažďují energii otáčením ven z pupku 36 krát proti směru hodinových ručiček.
d. Pak otáčíme spirálou dovnitř 24 krát ve směru hodinových ručiček, konec na pupíku.

Přeložil: J.Holeček

Kontakt

Jaroslav Holeček jaroslav.holecek@seznam.cz