Rovnováha energie pomocí Tao

04.10.2009 16:50

Mantak Chia

Energy Balance through the Tao
Rovnováha energie pomocí Tao

s podtitulem: Cvičení na kultivaci jinové energie

Výcvik bojových sportů na západě se převážně zaměřuje na fyzickou zdatnost a rozvoj síly svalů. Na východě cvičební systémy harmonizují tělo, mysl a ducha. Tato rovnováha je silně zdůrazněna v taoistickém systému Tao jin, který je jedním z nejstarších a nejrozmanitějších forem cvičení v Číně, Tao jin se zaměřuje na vytváření rovnováhy mezi vnitřními a vnějšími energiemi a na revitalizaci těla, mysli a ducha a kombinuje sílu, flexibilitu vnitřních energetických cvičení. Jeho konečným cílem pro praktika je stát se čistým, vnímavým a plným energie jako dítě.

V rovnováze energie pomocí Tao mistr Mantak Chia představuje 45 plně ilustrovaných cvičení Tao jin západním čtenářům. Vysvětluje historii praxe a její spojení s dalšími doplňkovými čínskými cvičeními jako je tai chi. V této knize se Chia zaměřuje se na lehy a sedy z Tao jin, které posílí zdraví a strukturální postavení a po zvládnutí posílí pohyby a pozice v stoje.

Výhodou těchto pozoruhodně jednoduchých cvičení je, že zahrnují harmonizaci čchi, rozvíjejí sílu a flexibilitu pomocí roztahování šlach, uvolňují břišní svaly a bránici, uvolňují toxiny pomocí dechu a tréninkem "druhého mozku" v podbřišku koordinují a ovládají tyto procesy.
 

Kontakt

Jaroslav Holeček jaroslav.holecek@seznam.cz