Mantak Chia - bibliografie

28.06.2009 10:23

Mantak Chia – bibliografie (1 a 2. část)

Ačkoli v češtině už vyšlo několik knih od Mantaka Chiy, nemusí mít zájemce, který dobře neovládá angličtinu představu, o rozsahu jeho písemného díla. V češtině byly zatím vydány hlavně knížky Mantaka Chiy zabývající se kultivací sexuality (Rozvíjení mužské sexuální energie – taoistické tajemství lásky, Léčivá láska – kultivace ženské sexuální energie, Partneři a multiple orgasm, Multiorgasmická žena a nejnověji Multi orgasmický muž) a základní dílo Tao a léčivá energie (již ve dvou vydáních). Také nověji vyšlo Tan tchien čchi kung – síla prázdnoty a cvičení pro posílení hráze.

Přesto většina jeho knih zůstává nepřeložena a chci zde o nich něco říci, aby si čtenář mohl udělat představu o šíři jejich záběru. Pustil jsem se do překládání a tak nejdříve popíšu ty, které jsou již k dispozici v češtině, i když se prozatím nedaří vydat.

Nejprve tedy Taoistická metoda transformace stresu na vitalitu (Taoist Ways to Transform Stress into Vitality) s podtitulem Vnitřní úsměv a šest léčivých zvuků. Metoda vnitřního úsměvu je zde popsána velmi podrobně a pro ty, kteří nevědí, o co se jedná – je to metoda systematického pozitivního ovlivňování orgánů a jim příslušných emocí a ve výsledku fungování orgánů a žláz pomocí energie úsměvu zaměřeného dovnitř. Léčivé zvuky jsou zase spojením určitých zvuků spojených s vnitřními orgány a jim příslušnými emocemi za pomoci poloh těla. Účelem je odstranit stresem vyvolané přehřívaní orgánů, zlepšit jejich fungování a kultivovat emoce, které jsou s nimi spojeny.

 

Dále jsem přeložil Kosmické léčivé zvuky (Cosmic Sounds) s podtitulem Zvuky, které léčí. Je to padesátistránková brožura, zabývající se výhradně léčivými zvuky, které jsou poněkud šířeji zpracovány, než ve výše popisované knize. Jde o novější knihu a je barevně ilustrována.

 

 

 

Dokončil jsem překlad základní knihy o vnitřní alchymii, kterou Mantak Chia nazval Fúze pěti elementů (Fusion of the Five Elements) s podtitulem Základní a pokročilé meditace na transformování negativních emocí. Přeložil jsem pro vás upoutávku na obálce této knihy:

Fúze pěti elementů je první úrovní meditace v taoistické praxi, také známá jako Fúze pěti sil vesmíru. Je to začátek vnitřní alchymie, vědeckého postupu, kterým získáte kontrolu nad energiemi svého vnitřního vesmíru tím, že se můžete spojit s ohromnými energiemi vesmíru za tímto tělem. Tyto energie jsou vhodné pro sebeléčení, každodenní život a dosahování duchovních cílů. Meditace Fúze je první krokem učení ovládání vytváření a proudění emocionálních, duševních a fyzických energií uvnitř těla. Cvičení vás naučí lokalizovat a rozpouštět negativní energie skryté uvnitř těla. Používáním taoistické teorie pěti elementů, je vytvořeno spojení mezi pěti vnějšími smysly – zrakem, jazykem, ústy, nosem, sluchem – a pěti hlavními emocemi – hněvem, nenávistí, ustaraností, smutkem a strachem. Jakmile jsou negativní emoce identifikovaný s orgánem, ve kterém jsou uloženy, mohou být ovládnuty.

Meditace Fúze vám v postupných krocích ukáže, jak odstraňovat negativní emoce s orgánů. Negativní emoce nejsou ani potlačeny ani vyjádřeny. Namísto toho je jejich negativní energie přenesena do specifických bodů v těle, kde je snadno zneutralizována, čištěna a potom transformována zpět do vaší původní pozitivní, tvůrčí energie. Velké tajemství krystalizace a uskladnění původní pozitivní energie v mystické perle je poprvé odhaleno v alchymistické formuli. Tato perla je esencí naší životní vitální energie neboli čchi.  Je centrem výživy fyzického těla a později vyživuje duši neboli energetické tělo. V pokročilejší praxi Fúze se vaše duše (energetické tělo) stává velmi kontrolovatelným a silou perly může být vyváženo, opevněno a rozšířeno, aby se spojilo s esencí Země a s energií hvězd. Praxe Fúze pěti elementů je základním, prvním krokem ke kompletnímu emocionálnímu a duchovnímu vývoji. V této užitečné a informativní práci, vás mistr Mantak Chia vede krok za krokem k emoční vyváženosti, kontrolované silnou individualitou a nabízí vám klíče k nesmrtelnému životu.

 

 

 

 

Jaroslav Holeček

 

Kontakt

Jaroslav Holeček jaroslav.holecek@seznam.cz