Cvičení na regulaci jater

20.07.2016 17:08

(Li-kan kung)

Jedná se o cvičení na regulaci čchi a krve jaterního kanálu, a na zklidnění jater a ztlumení jaterní hyperaktivity.

Metody:

1. Použití „zelené“ čchi

1. Příprava:

Sedněte si nebo si lehněte, celkově se uvolněte, přirozeně dýchejte, zažeňte rozptýlení a špičku jazyka udržujte na horním patře úst.

2. Poklepejte 36 krát zuby za stálého míchání slin jazykem. Potom polkněte třikrát sliny a pošlete je dolů do hypochondrie1 a dále do tan-tchienu2.

3. Představte si zelenou čchi. Nadechněte zelenou čchi nosem a naplňte jí ústa. Posílejte ji pomalu dolů během výdechu do hypochondrie a potom do tan-tchienu. Opakujte postup 8 nebo 16 krát, pak pokračujte v přípravné pozici do konce cvičení.

 

2. Tření podžebří (hypochodria) a „sü“ čchi

1. Postavte se nebo se posaďte. Tiskněte dlaně proti žebrům a pomalu vdechujte. Při výdechu vydávejte zvuk „sü“ a dlaněmi třete o žebra (obr. 38). Cvičte 10 - 20 dýchacích cyklů.

3. Zklidňování jater a řídící čchi

1. Stůjte klidně a uvolněně, paže přirozeně klesají po stranách dlaněmi dolů, prsty jsou mírně zvednuty nahoru a dlaně tlačte malou silou směrem dolů, duševně směřujte čchi do středu dlaní a dále do špiček prstů. Stlačte 3 krát dlaněmi dolů (obr. 39).

2. Pokračujte z posledního postoje. Zvedněte obě ruce až na hrudník dlaněmi dopředu (obr. 40). Soustřeďte se na dlaně a tlačte je směrem ven, a pak zatáhněte zpět.

3. Pokračujte z posledního pohybu, roztáhněte obě ruce do stran tak, jako ptáci roztahují křídla, s prsty vykloněnými nahoru natáhněte ruce jako křídla (obr. 41). Veďte čchi do středu dlaní a dále do špiček prstů. Tlačení 3 krát opakujte.

4. Z posledního pohybu přitáhněte dlaně přirozeně zpátky k hrudníku dlaněmi nahoru a špičky prstů navzájem proti sobě; soustřeďte mysl na obě dlaně a pak je otočte dolů (obr. 42). Zatlačte dlaně směrem dolů ke stydké sponě, veďte čchi do spodního tan-tchienu. Otočte dlaně nahoru, aby zadržely čchi a zvedly ji do středního tan-tchienu (tchan-čung). Opakujte postup 3 krát, pak klesněte rukama po stranách těla k ukončení cvičení.

Využití

1. Jaterní cvičení předepisujeme na zachování zdraví, prevenci, při motání hlavy, závratích, hořkosti v ústech, při suchu v hrdle, při pocitu plnosti a stlačení v oblasti hrudníku, při hypochondrii pozorovanou jako hypertenze, neuróza, chronická hepatitida, zánět žlučníku, při zvětšení jater a sleziny, atd.

2. Pro jaterní a žlučníkový syndrom typu nadbytku je žádoucí „tření podžebří (hypochondria) a sü čchi“. Při typu nedostatku praktikujte „zelenou čchi“. Při léčbě obou typů provádějte cvičení v kombinaci se „zklidňováním jater a vedením čchi“.

 

Upozornění

1. Cvičení provádějte 1- 4 krát denně.

2. Vyhněte se hněvu a udržujte radostné) srdce během cvičení.

3. Pacienti s hypertenzí by měli cvičení provádět v kombinaci s psychosomatickým relaxačním cvičením, „rozsáhlou metodou“ a „masírování vlny krve“, kde je třeba pohybů hlavy a krku.

The English-Chinese Encyclopedia of Practical Traditional Chinese Medicine

Přeložil: Jaroslav Holeček

 


1) hypochodrie = podžebří. (Podžebří byla oblast, kde se podle starověkých lékařů nacházel zdroj potíží pacientů trpících hypochondrií či depresemi, jelikož v těchto místech často lidé s těmito poruchami pociťují své obtíže).

2) tan-tchien = rumělkové nebo elixírové pole; pojem taoistické vnitřní alchymie (nej-tan). Tři oblasti těla, v nichž se koncentruje životní síla čchi a v nichž se v praktikách alchymie provádí její transmutace do vyšší kvality. Spodní tan-tchien leží pod pupkem; přetavuje se v něm pohlavní síla t’ing ve vitální sílu čchi. Střední tan-tchien leží zhruba mezi solárním plexem a srdcem; transmutuje se v něm čchi v ducha šen. Horní tan-tchien se nachází uprostřed mozku; transmutuje se v něm duch v prázdnotu tao. - Zde se hovoří o spodním tan-tchienu.

 

Kontakt

Jaroslav Holeček jaroslav.holecek@seznam.cz